5 redenen waarom jij jezelf op de eerste plaats moet zetten

Deze week had ik een intake met een leuke, open vrouw van eind 40. Moeder van 3 kinderen, de jongste was nu 15. Ze zei “Ze hebben me niet meer zo nodig, maar ik kom niet uit die modus dat ik wel voor hun zorg maar niet voor mezelf”. Het was alsof ze vast zat in wat ze al die jaren gewend was zei ze.

Deze vrouw heeft drie kinderen grootgebracht, werkt, worstelt al sinds ze jong is met overgewicht en diëten. Ze zei ik weet niet hoe ik voor mezelf moet zorgen.

Ook deze week was er een deelneemster in een van m’n GLI groepen die vertelde dat ze op de dagen als haar dochter er was heel gezond at, ze kookte en koos een salade in de kantine op haar werk bij de lunch. “Maar als m’n dochter er niet is en ik ben vrij, bestel ik junk food en zijn alle remmen los. Aan het eind van de dag ligt de vloer bezaaid met take away dozen en zakjes”. Ik vroeg haar, dus je dochter moet goed eten, maar jij zelf niet? Je zorgt goed voor je kind, maar voor jezelf hoef je niet goed te zorgen? Ze dacht even en zei toen dat het zo was inderdaad.

Dit is een vrouw met een drukke baan met veel verantwoordelijkheid. Ze sport fanatiek. Is veeleisend en competitief voor zichzelf. Dus er moet veel.

Veel vrouwen kunnen zichzelf niet op 1 zetten

Ik hoor en zie dit zoveel. Leuke, slimme, lieve en grappige vrouwen die zich overal verantwoordelijk voor voelen. Ze hebben hoge standaards voor zichzelf. Kunnen niet goed rust nemen, want er moet nog van alles. Ze zorgen voor hun kinderen en gezin, alles is pico bello, maar zij zelf bungelt ergens onderaan de to do list. Als ze tijd voor zichzelf neemt voelt ze zich schuldig. Of ze heeft niet het gevoel dat ze het waard is om goed voor zichzelf te zorgen. Om ook geld voor zichzelf uit te geven, tijd voor zichzelf te nemen, zichzelf op de eerste plaats te zetten. Soms heeft ze het gevoel dat ze al de hele tijd zoveel moet, als alles gedaan is is de discipline spier op, is ze moe en is het gewoon makkelijker om op de bank te ploffen en die zak koekjes leeg te eten…

Nu is het mijn tijd

Misschien ben je er nog niet zo bewust van dat dit gebeurt. Maar voor veel vrouwen eind 40, begin 50 komt er een tijd en een gevoel dat het wringt. Je merkt dat je lichaam en hoofd verandert. Je bent geleidelijk zwaarder geworden of nu in korte tijd opeens veel aangekomen. Je krijgt allerlei kwaaltjes die je niet thuis kunt brengen. Maar ook mentaal kan er iets veranderen. Dat je gaat denken wanneer ben ik nu eens aan de beurt. Of, nu is het mijn tijd!

Je mag jezelf nu wel eens op de eerste plaats gaan zetten. Eigenlijk is het jammer dat we dat niet leren als we nog jong zijn, in plaats van leren altijd voor een ander te zorgen. Jezelf weg te cijferen voor het welzijn van een ander. Het is jammer dat we dat niet leren als je moeder wordt. Hoe je dat doet, voor jezelf zorgen. Dat het zo belangrijk is. En dat er niets egoïstisch aan is.

Vindt jij het ook moeilijk, om jezelf op de eerste plaats te zetten? Weet je ook niet hoe dat moet? Zou je het wel willen maar zit je vast in wat je gewend bent om te doen? Dan geef ik je nu 5 redenen waarom jij jezelf nu eens op 1 moet zetten.

5 redenen waarom jij jezelf nu eens op de eerste plaats moet zetten

Je wordt er een leuker en gelukkiger mens van

Als je altijd voor een ander hebt gezorgd, dat je je veel hebt aangepast, dat je je altijd verantwoordelijk voelde voor alles en iedereen. Op een gegeven moment is het op, dan is de batterij leeg en ben je moe. Het kan gaan knagen. Voor je het weet ga je snauwen, ben je geïrriteerd, voel je weerzin bij wat je allemaal moet doen, merk je dat je je ongelukkig gaat voelen, boos of zelfs overspannen.

Als jij voor jezelf gaat kiezen, goed voor jezelf gaat zorgen, eens nadenkt waar jij behoefte aan hebt, wat je leuk vindt om te doen, wat je voedt, en je gaat dat doen. Dan wordt je een leuker en gelukkiger mens voor de mensen om je heen. Twee vliegen in 1 klap!

Het is goed voor je gezondheid

Misschien ga je weer sporten of meer bewegen. Of ga je je af en toe terugtrekken in een kamer voor jezelf, waar je een boek leest of muziek luistert. Ga je vaker een uur in bad liggen met een koptelefoon op waardoor je ontspant en minder stress hebt. Stop je met snoepen ’s avonds op de bank en ga je in plaats daarvan lekker op tijd naar bed. Misschien ga je nu gezonder eten waardoor je meer energie hebt en je fitter voelt. En ga je afvallen omdat je goed voor je lijf bent gaan zorgen.

Juist nu, als je de 40 bent gepasseerd is het belangrijk om aan je gezondheid te werken. Hoe gezonder je bent, hoe minder klachten je hebt in de overgang. Maar ook hoe minder risico je hebt op bepaalde aandoeningen zoals hart- en vaatziektes of osteoporose.

Je krijgt meer energie

Als je tijd voor jezelf neemt om de batterij op te laden, krijg je meer energie. Van bewegen krijg je energie, maar ook van rust. Van beter slapen en minder stress. Maar je krijgt ook meer energie omdat je je mentaal beter voelt. Altijd maar zorgen voor anderen, de hele dag dingen ‘moeten’ daar wordt je moe van. Als je meer rust, dingen doet die je leuk vindt, goed voor jezelf zorgt, dan heb je meer energie.

Je hebt minder stress en voelt je ontspannener

Er moet veel en we zijn constant geprikkeld door mail, telefoon, social media. Als je bovenop je dagelijkse taken dat allemaal bij moet houden, geen wonder dat zoveel mensen zich overweldigd voelen en gestresst zijn.

Dus als jij tijd neemt om rust te pakken, de dingen te doen die je leuk vindt, bewust te ontspannen door lekker te gaan wandelen, een boek te lezen, yoga te doen, die telefoon eens weg leggen om niet steeds geprikkeld te raken, dan gaat je stress omlaag. Je bent ontspannener. Niet alleen heel gezond, maar ook dat is fijn voor de mensen om je heen 🙂

Je leert jezelf beter kennen

Weet jij nog wat je vroeger graag deed? Ben jij ook door de ratrace jezelf kwijt geraakt? Omdat je ingetuned bent op de behoeftes van de mensen om je heen maar niet die van jezelf? Als je dat heel lang doet, weet je op een gegeven moment niet meer goed wie je nou eigenlijk bent, wat je wilt, wat je leuk vindt of waar je behoefte aan hebt.

Het is heel fijn om die tijd te nemen, alle prikkels uit te zetten en te ‘luisteren’ naar wat er in je speelt. Wat zijn hobbies die je wel weer eens zou willen oppakken? Die taal weer eens bijspijkeren. Diepe wensen die je ver weg hebt gestopt omdat er geen tijd was. Door tijd voor jezelf te nemen, jezelf beter te leren kennen, te luisteren naar en iets te doen met je behoeftes wordt je niet alleen gelukkiger maar ook zelfverzekerder.

Welke van deze 5 redenen spreekt jou het meeste aan? Wil je hier eens over sparren of kun je wel wat hulp gebruiken met de balans opmaken en stappen te zetten om goed voor jezelf te zorgen en jezelf op 1 te zetten? Plan gerust een gratis online kennismakingsgesprek in.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verder lezen

Waar staat Vrije Vrouw voor?

Waar staat Vrije Vrouw voor?

Een tijdje geleden schreef ik dit op mijn 'notes' app op m'n mobiel.Soms heb ik een golf van inspiratie of en idee en dan pak ik die app en typ ik het snel in. Afwijkers Ik ben er voor de AfwijkersEen groot gevoelig hardVoelsprieten...