Afvallen voor vrouwen

Vandaag is de eerste dag van de lente. Een tijd van nieuw begin en groei. Ik vind het zo’n fijne tijd, het licht is anders, het is langer licht, de zon wordt warmer, de vogels klinken anders, overal knoppen aan de bomen.

Ik weet ook dat voor veel mensen dit einde van de ‘winterslaap’ betekent dat ze in de stress schieten hoe dat straks moet als je badkleding aan wilt. Voor veel vrouwen die zichzelf te zwaar vinden is het idee om weer in badpak of bikini te moeten een bron van zorgen.

Je gewicht zit je in de weg

Vaak hoor ik van klanten dat hun gewicht ze in de weg zit, letterlijk. Als ze bewegen, of hun schoenen aandoen, hun kleding zit niet lekker. Ze kijken in de spiegel en vinden het rot wat ze zien. Ze herkennen zichzelf zo niet. Gewrichten doen pijn, bewegen gaat moeilijker, ze voelen zich niet fit. Hun zelfvertrouwen lijdt eronder.

Deze vrouwen hebben vaak een hele reeks van diëten gedaan, sommigen al van jongs af aan. Sapkuren, Atkins, Weight Watchers, shakes, calorie restrictie. Hele voedingsgroepen worden eruit gegooid ook al is er geen allergie. Het is een soort achtbaan of golfbeweging van alles of niets. Dus je begint een dieet, daar komen allerlei gevoelens bij kijken van ‘ja het lukt me’, tot schuldgevoel, frustratie, een gevoel van falen en honger. Soms geef je het op want het is niet te doen, je bent moe en het is druk. Of je volbrengt het, er zijn kilo’s af, maar omdat je je oude leven weer oppakt zitten ze er zo weer aan (of meer).

Waarom diëten niet werkt

Er zijn talloze diëten op de markt. Ze spelen allemaal handig in op jouw zelfbeeld en ze beloven van alles. Maar ze gaan voorbij aan en heleboel factoren die super belangrijk zijn. Een heel interessant boek om eens te lezen over waarom diëten niet werken, maar ook wat voor oorzaken er zijn voor overgewicht en waarom het soms lastig is om af te vallen is Vet Belangrijk van dr Van Rossum, echt een aanrader.

Even in het kort waarom diëten niet werken:

  • je leert niet hoe je het zelf kunt doen, nl een leefstijl die bij jou past waarbij je niet bepaalde schema’s volgt maar elke dag weet welke stappen je kunt zetten zonder dat je er elke keer over na moet denken,
  • het zet je lichaam in de spaarstand (vooral bij extreme calorie restrictie) waardoor het juist vet vasthoudt,
  • het gooit je hormonen in de war,
  • vaker extreem diëten richt schade aan in het lichaam (bijvoorbeeld het honger- en verzadigingshormoon werkt niet meer goed) wat lastig te herstellen is,
  • het gaat voorbij aan andere factoren die een rol spelen bij overgewicht bijvoorbeeld stress en slaap,
  • je volgt iets wat buiten jezelf ligt (iemand anders heeft het bedacht) dus je leert niet wat jouw behoeftes zijn, wat voor jou goed werkt,
  • het is een soort ‘one size fits all’ benadering, maar wat voor jou werkt hoeft voor mij niet te werken,
  • je lost niet op wat er speelt waardoor je bijvoorbeeld overeet op sommige momenten,
  • je mag zoveel niet, er zijn zoveel restricties, het is niet vol te houden. Op een gegeven moment ga je voor de bijl,
  • diëten gaan meestal over ‘goed’ en ‘fout’, dit mag wel en dit mag niet. Dat brengt falen, schuldgevoel en frustratie met zich mee. En daar val je sowieso niet van af.

Misschien klinkt het wat hard maar ik voel me er zo gepassioneerd over omdat ik zo vaak zie wat voor een lijdensweg het is voor veel vrouwen, hoe ze zichzelf afstraffen, hoe zoekend ze zijn, dat ze hongerig door het leven gaan terwijl ze ook nog een gezin hebben en een drukke baan. Ik hoop zó dat ik je kan inspireren om het anders te doen. Om goed voor jezelf te gaan zorgen en dat je je echt goed gaat voelen.

Afvallen zonder dieet

Hoe vaak pieker jij over je gewicht en hoe je er uit ziet? Hoe vaak denk je morgen begin ik, of maandag begin ik. Hoeveel tijd en geld heb je al besteed hieraan? Wat heeft het je gekost op het gebied van je zelfvertrouwen en je geluk?

Wat zou je ervan vinden om de focus na al deze tijd eens af te halen van het afvallen maar te focussen op goed voor jezelf zorgen? Geen dieet meer, de weegschaal de deur uit (of zet ‘m op zolder). Echt de balans opmaken van waar je staat en waar je naartoe wilt, hoe ziet je leven eruit als je meer energie hebt en meer zelfvertrouwen hebt. Vooral eens kijken naar echte oplossingen en naar dé sleutel die je echt verder gaat helpen, dat is namelijk dat je het waard bent.

Je bent het waard

Veel vrouwen zijn opgevoed met het idee dat ze goed voor een ander moeten zorgen, of het zit in ons DNA. Dat doen we ook. En intussen ren je jezelf voorbij terwijl je zorgt dat alles reilt en zeilt. Voor jezelf zorgen komt niet echt voor op je to do list, je zou niet weten hoe het moet, waar je de tijd vandaan moet halen, maar vooral wat er op de achtergrond steeds sijpelt is het gevoel dat je het niet waard bent.

Dus waarom zou je jezelf weer gaan straffen met een dieet en jezelf afwijzen? Zou je niet liever aan je gezondheid werken? Want alleen een gezond lichaam kan afvallen. Afvallen wordt dan dus een bijzaak, oftewel een bijwerking zoals ik het noem.

Wil je weten hoe je lichaam werkt, leren luisteren naar wat je behoeftes zijn, hoe het kan dat je die snacks niet kan laten staan en toch weer teveel eet? Stap voor stap werken aan een langdurige oplossing en voorgoed stoppen met die opeenvolging van diëten met het befaamde yoyo effect als gevolg?

Goed voor jezelf zorgen

Dus geen diëten meer, maar goed voor jezelf zorgen. Hoe zet je jezelf op 1 zonder dat je je daar zo vreselijk schuldig over voelt. Dat leer ik je. Maar ook hoe je het praktisch en haalbaar houdt. Op een manier die in een normaal leven past dus dat je niet hele andere maaltijden eet dan je gezin. Dat er ook ruimte is voor genieten en dat het dus helemaal niet zo is dat je nooit meer wat lekkers mag.

Je gaat voor jezelf zorgen op een manier die bij jou past en je leven zo vormgeven dat het bij je past.

Afvallen voor vrouwen programma

Je kunt bij mij op twee manieren dit programma volgen, 1-op-1 volledig op maat gemaakt voor jou en in een groep als je het prettig vindt om contact te hebben met gelijkgestemden.

Beide programma’s zijn erop gericht dat jij de kennis krijgt zodat je betere keuzes voor jouw gezondheid kan maken. Afvallen is een bijwerking van gezondheid. En gezondheid bereik je door goed voor jezelf te zorgen. Er gebeurt natuurlijk van alles in het leven en er staat je vaak van alles in de weg om je doelen te bereiken maar in als je met mij werkt leer je dat herkennen en ook hoe je ermee om gaat, jezelf weer oppakt als het even niet lukt en niet blijft hangen in ‘maandag begin ik’. Je leert hoe fijn het is om je goed te voelen en dat wordt voor jou de motivatie om dit dagelijks te doen, zonder dat je er al teveel bij na hoeft te denken.

Lente aanbieding

Omdat het vandaag lente is en ik jou ook een nieuw begin gun, geef ik tot 1 april as 10% korting op mijn programma’s. Het eerst wat je doet is een kennismaking plannen, dat kost niets en verplicht je tot niets.

Ook als je niet wilt afvallen brengt dit je veel omdat je je energieker en fitter gaat voelen. Het helpt bij overgangsklachten, stress, slaapproblemen, somberheidsklachten, en nog veel meer.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verder lezen

Waar staat Vrije Vrouw voor?

Waar staat Vrije Vrouw voor?

Een tijdje geleden schreef ik dit op mijn 'notes' app op m'n mobiel.Soms heb ik een golf van inspiratie of en idee en dan pak ik die app en typ ik het snel in. Afwijkers Ik ben er voor de AfwijkersEen groot gevoelig hardVoelsprieten...