Feestdagen en afvallen

Feestdagen en afvallen. Voor veel mensen is dat een uitdaging. Hoe ga je om met de feestdagen als je net bezig bent met afvallen en een gezonde leefstijl? Laat je alles varen deze maand, denk je ‘in januari ga ik wel weer verder’, of ga je gewoon rustig door op de weg die je al was ingeslagen?

Hoe ga je om met verleidingen?

Voor de meeste mensen  zijn de feestdagen een aaneenschakeling van verleidingen. Maar ook de donkere dagen maken soms dat we meer binnen zitten en makkelijker toegeven aan verleidingen omdat je je wat somber kunt voelen. Wat kun je doen om je hierop voor te bereiden?  

Tips om door te gaan met afvallen en een gezonde leefstijl

1.       Actieplan

Ga aan de slag met een doel of een actieplan voor de feestdagen. Er zijn namelijk twee uiterste strategieën voor de feestdagen, met allerlei varianten daartussenin: je leefstijl doel strak vasthouden of alle remmen losgooien. Je kunt er prima tussenin gaan zitten. Bedenk eens waar jij wil staan na de feestdagen en welke keuzes passen daarbij?

2.       Uitdaging

Bedenk een leuke challenge om te doen, dat kan alleen of met je partner, gezin, een buurvrouw of vriend(in).
Dit kan zijn op het onderdeel bewegen of voeding, maar ook op ontspanning. Bijvoorbeeld geniet momenten inplannen op je dag of een ontspanningsmoment voor jezelf creëren. Ik heb zelf als uitdaging om in december elke dag minimaal een half uur naar buiten te gaan om te wandelen of sporten. Ook in de kou en in de regen.

3.       Buddy

Als je het leuk vindt en je zou helpen kun je een buddy uitkiezen in je omgeving waarmee je contact houdt tijdens de periode rondom de feestdagen. Dat kan je partner zijn, een vriendin, buurvrouw of collega. Bespreek wat je actieplan is of je uitdaging. Het werkt motiverend.

4.    Kies gezonde varianten

Je kunt op zoek gaan naar recepten van gezondere varianten van je favoriete lekkernijen. Bijvoorbeeld een suikervrije variant. Of kies een alternatief. Wat ook werkt is gezonde keuzes toevoegen in plaats van dingen weghalen.

5.    Valkuil

Denk ook aan de drankjes die worden genuttigd tijdens de feestdagen. Onder invloed van alcohol is het lastiger om je aan je voornemens te houden. Dat kan echt een valkuil zijn. Zorg er sowieso voor dat je de drankjes afwisselt met water.  

6.    Bewegen

Tijdens de feestdagen wordt niet alleen anders gegeten maar vaak ook veel minder bewogen. Denk eens na wat je zou kunnen doen om deze maand/de feestdagen actiever te maken. Lekker eten is prima, maar maak ervoor of erna een wandeling. Spreek met je familie af dat je eerst iets actiefs doet samen.


7. Van schuldgevoel val je niet af

Er is geen ‘goed’ en ‘fout’. Voel je niet schuldig als je een keer de boel de boel laat. Van schuldgevoel is nog nooit iemand afgevallen of gezonder geworden. Bedenk elke dag welke keuzes je toch kunt maken al is het er maar 1. Bedenk ook in plaats van wat niet mag, wat je toe kunt voegen. 

8. No stress

December gaat vaak gepaard met stress. Cadeautjes kopen, hoe doen we het met kerst, wanneer eten we bij wie, wat eten we, werk moet afgerond worden en nu gaan ook de scholen nog eens dicht. Ook het idee van teveel eten en dat daarmee je doelen verder weg raken geeft soms stress. Probeer het eens van een andere kant te bekijken. Zie het als een mogelijkheid om tijd met de mensen die je lief zijn door te brengen. Kies juist voor meer rust. Zeg wat vaker nee en geef prioriteit aan je gezondheid (dus ook mentaal). Juist deze donkere dagen zijn een mooie tijd voor een beetje bezinning. En het hoeft allemaal niet perfect en groots. Heb je zin in simpel en een pan boerenkool dan is dat ook prima.

9. Begin vandaag

Tot slot, wacht niet tot januari. Stel het niet uit. Begin vandaag nog. Als je het uitstelt tot januari wordt het een heel ding, maak je het veel te groot en heb je grote kans dat het na 3 weken weer op de plank ligt. Elke keuze die je maakt, en dat kan gewoon nu, vandaag, telt mee. Kleine stapjes is de way to go.

10. De belangrijkste tip

Deze blog ging over afvallen. Maar eigenlijk wil ik dat je de focus afhaalt van afvallen. Van frustratie, goed en fout, schuldgevoel, jezelf afwijzen en gevoel dat je faalt. Dat is wat je ik voor dit jaar nog mee wil geven en ook voor de komende jaren, voor de rest van je leven. Probeer eens de focus te leggen op goed voor jezelf zorgen. Ga de dingen doen die goed voor je zijn. Voeg gezonde dingen toe in plaats van weghalen en ‘dit mag ik niet’. Focus op je gezondheid. Hoe zonde is het van de tijd die je hier hebt om niet blij te zijn met jezelf, hoe je eruit ziet, om jezelf steeds te straffen. Ik snap het heel goed dat mensen willen afvallen, alleen kost het vaak zoveel. En natuurlijk weet ik dat een paar kilo lichter ook gezonder kan zijn in sommige gevallen, echter vergeet niet dat dun niet persé gezond betekent. En ieder heeft zijn of haar unieke lichaam. Voor de een is dat maat 36, voor de ander maat 42. Zoals ik al eerder schreef, van schuldgevoel val je niet af. Van jezelf afwijzen in de spiegel ook niet.

Voel dus dat je het waard bent om goed voor te zorgen. En ga dat doen. Met mildheid naar jezelf en veel zelfcompassie.

Ik wens je hele fijne feestdagen en zorg goed voor jezelf.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verder lezen

Waar staat Vrije Vrouw voor?

Waar staat Vrije Vrouw voor?

Een tijdje geleden schreef ik dit op mijn 'notes' app op m'n mobiel.Soms heb ik een golf van inspiratie of en idee en dan pak ik die app en typ ik het snel in. Afwijkers Ik ben er voor de AfwijkersEen groot gevoelig hardVoelsprieten...