CooL – Coaching op Leefstijl

Onderschat nooit de kracht van kleine stapjes

Meedoen aan het CooL programma in Amsterdam (IJburg)?

Ik bied het CoOL (Coaching op Leefstijl) programma aan in Amsterdam (IJburg). De groepssessies vinden altijd overdag plaats (ongeveer 1keer per maand), meestal aan het einde van de dag.

CooL is een zg GLI programma (Gecombineerde Leefstijl Interventie).

Volgende groep start in september 2022.

Voor doorverwijzers: u kunt doorverwijzen via Zorgdomein >aanvullende zorg >leefstijlcoach >GLI

 

Je hebt controle over de meeste zaken in je leven, maar je lijf en gewicht lijken een eigen leven te leiden.

Je weet dat je zelf verantwoordelijk bent voor wat je doet en niet doet. En ook al weet je heus wel hoe het moet en wat beter voor je zou zijn, toch doe je het niet.

Je wilt je leefstijl wel blijvend veranderen, maar als je eerlijk bent heb je geen idee hoe je dat nou doet.

Logo Coaching op Leefstijl

Gaan 1 of meer van deze beschrijvingen over jou?

Diëten

Je kent alle ins & outs van alle diëten die er de afgelopen jaren geweest zijn. Je bent goed in lijnen maar nog beter in zwijnen. Je hebt al heel veel kilo’s verloren maar je lijf vindt ze altijd terug, met nog een paar bonuskilo’s erbij. Je begint te vermoeden dat diëten misschien toch niet werken en bent er helemaal klaar mee. Maar wat dan wel?

Te hoog BMI

Bij je laatste bezoek aan de huisarts is vastgesteld dat je BMI (veel) te hoog is. Je hebt obesitas. Dat was even schrikken. Je bloedwaardes zijn nog goed, maar stiekem ben je soms bang voor de toekomst. Je hebt genoeg mensen in je omgeving met diabetes en hart- en vaatziekten. Chronische ziektes waarbij je veel medicijnen moet gaan slikken, de rest van je leven lang. Je moet er niet aan denken.

Vermoeid

Je bent altijd moe, herkent je zelf niet meer. Qua uiterlijk én energieniveau. Je voelt je soms veel ouder dan je bent, de weegschaal staat al heel lang voor straf achter in de kast. Je probeert echt wel minder te eten en meer te bewegen, maar toch verandert er niets. Ondertussen ben je bezig om alle ballen hoog te houden op je werk en thuis en slaap je ook al heel lang slecht. En je weet ook van jezelf dat als je moe en te druk bent, een gezonde maaltijd er wel eens bij in schiet. Laat staan dat je fut hebt om te gaan bewegen. Je bent al lang blij als je de dag weer hebt overleefd.

Chronische ziektes

Of je bent bij je arts geweest en er is inmiddels een verhoogd risico op diabetes, een te hoog cholesterol of bloeddruk vastgesteld, of misschien heb je wel slaapapneu of artrose. De arts heeft je verteld dat een gezondere leefstijl helpt bij het omkeren van deze ziektes. Natuurlijk wil je er zelf alles aan doen om jezelf beter te maken, maar je hebt geen idee hoe. Een medicijn erbij lijkt de gemakkelijkste oplossing. Toch?

Een gezondere leefstijl begint met het nemen van een besluit

Een echt besluit, vanuit je tenen. Besluiten om je gedrag te gaan veranderen, niet met het zoveelste dieet, maar een echte duurzame verandering. De beslissing nemen om niet langer te dweilen met de kraan open, maar op zoek te gaan naar die kraan. Voelen dat het anders moet, ook al weet je misschien nog niet hoe.

Is het altijd makkelijk? Nee. Is het de moeite waard? Ja.

Hoe kun je meedoen?

  Voor wie is het CooL programma?

  De Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) is op verwijzing van de huisarts voor deelnemers die:

  • overgewicht hebben (BMI >25) i.c.m. (risico op) een chronische aandoening zoals bv Diabetes 2, hart- en vaatziekten, of
  • obesitas hebben (BMI >30)

  Het programma wordt volledig vergoed vanuit de basisverzekering en gaat niet ten koste van je eigen risico.

  Hoe ziet het programma eruit?

  • een tweejarig programma, bestaande uit een combinatie van groepssessies en individuele sessies
  • een traject waarin je zelf, onder begeleiding van een gediplomeerd leefstijlcoach aan de slag gaat met bewustwording en gedragsverandering op de onderwerpen voeding, beweging, slaap en ontspanning
  • goed om te weten dat we in het CooL traject niet samen gaan bewegen en je krijg daarnaast ook geen dieetadvies!

  Wat moet je doen om deel te nemen?

  Maak een afspraak met je huisarts en bespreek met hem/haar of dit programma iets voor jou is.

  Zodra je een verwijzing hebt plannen we een afspraak voor de intake (die verplicht je tot niets). Mail dan naar info@mattheaosinga.com.
  De verwijizing kan gestuurd worden via Zorgdomein. Ik ben op Zorgdomein te vinden via aanvullende zorg/leefstijlcoaching/gli

  Een gezonde leefstijl is vooral goed voor jezelf zorgen

  Ik ben Matthea. Ik geloof dat je eerst gezond moet zijn wil je kunnen afvallen. Ik help jou om je weer goed te voelen, fitter, gezonder. Je lijf volgt vanzelf.

  Bijna al m’n klanten komen naar me toe omdat ze af willen vallen. Vaak bij de kennismaking vertellen ze ook dat ze minder stress willen, meer energie en een betere werk/privé balans.
  Ook al speelt voeding en beweging een grote rol in m’n begeleiding, eigenlijk ligt de focus vooral op ontspanning, stress reductie, hoe je je energie weer opbouwt en hoe je een leven leidt wat bij jou past en waar je lol in hebt.

  Want stress is eigenlijk de onderliggende oorzaak van veel gezondheidsproblemen. En als je geen energie hebt is het lastig om met je gezondheid aan de slag te gaan.

  Het is mijn missie om jou goed voor jezelf te laten zorgen, vanuit een gevoel dat je het waard bent en omdat je het verdient.

  Ik geloof namelijk dat we in de drukte van het leven onszelf een beetje vergeten. Dat we onszelf niet genoeg waard vinden om goed voor te zorgen.

  Dus krijg je van mij geen dieet, geen weekmenu’s, geen sportregime. Dat werkt maar kort.
  We hebben het niet over goed of fout, wat wel en niet mag.

  Ik wil namelijk dat je iets aanleert wat goed voelt, wat bij jou past, wat echt van jou is.
  We gaan op zoek naar wat jij nodig hebt, wat werkt voor jou.
  We gaan ervoor zorgen dat je meer tijd voor jezelf (durft) te nemen. Dat je af en toe even stilstaat bij jezelf. Zo leer je wat je behoeftes zijn en wat je echt nodig hebt.

  Een soort grote beurt maar dan niet voor je auto, maar voor jou.

  Je mag nu voor jezelf gaan zorgen.
  Investeren in jezelf en in je gezondheid.

  Ik sta klaar om je te helpen, je bent van harte welkom.

  Matthea Osinga 1-op-1