Als je zo rond de 40 bent is het een mooi moment om goed voor jezelf te gaan zorgen

Als je de veertig bent gepasseerd beginnen er dingen te veranderen. Soms merk je ook dat dingen niet meer zo lekker lopen. Dat je je vermoeid voelt en jezelf niet meer goed herkent. En vaak gaat het samen met allerlei andere grotere levensgebeurtenissen, een andere baan, een nieuwe carrière, opgroeiende kinderen, ouder wordende ouders, relatiebreuk, etc.

Ik had dat zelf ook. We woonden in Australië met onze toen nog jonge dochters van 6 en 1. Twee verhuizingen naar het buitenland (India, Nederland, Australië), twee zwangerschappen en bevallingen, de full time zorg voor de kinderen, het brak me een beetje op. Ook al genoot ik van ons avontuur, ik was vaak moe, zat niet lekker in mijn vel en ik had last van de laatste zwangerschapskilo’s.

Met wat ik nu weet, na jaren van persoonlijke ontwikkeling, is dat ik jaren in een soort automatische stand had geleefd. Door een wat ‘rommelige jeugd’ in combinatie met m’n gevoeligheid was ik gewend om met m’n voelsprieten naar buiten te functioneren, afgestemd op de ander. Het contact met jezelf, met wie je bent, raak je dan kwijt.

Ik ging vastlopen toen er een gezin kwam. Ik denk dat dat het moment was dat ik er tegenaan ging lopen dat ik niet echt goed voor mezelf kon zorgen, dat er nog teveel in mijn rugzak zat en toen er kinderen kwamen liep ik daar tegenaan. Na beide bevallingen had ik iets wat verdacht veel leek op een post-natale depressie. Met vallen en opstaan ben ik door die tijd heen gekomen, met hulp van de vader van m’n kinderen en m’n moeder. Maar echt hulp zoeken deed ik niet. Of een oppas af en toe. Nee, alles alleen doen. En altijd een schuldgevoel als ik iets voor mezelf deed.

En toen liep ik dus vast. In Australië dus, de jongste was 1 en het liep niet met mij. Het is niet eens dat ik bewust dacht er moet iets gebeuren. Ik weet nog wel dat ik naar de huisarts ging en haar voorlegde hoe het ervoor stond. En zij schreef me anti depressiva voor. Ik wist, dat is het niet. En ik wilde de medicatie niet slikken, was te bang ook voor de bijwerkingen.

 

De verandering

De verandering begon toen ik me inschreef voor een health coach opleiding. Want ik dacht wél, ik moet iets doen wat voor mij is, dat ik niet alleen maar moeder ben. En toen ik met die opleiding bezig was leerde ik over een holistische benadering van gezondheid. Hoe je met kleine stapjes aan je gezondheid kunt werken. Maar ook over mildheid en zelfzorg. Over dingen toevoegen in plaats van weghalen. Een hele brede, zachte benadering van gezondheid. 

Ik ging het toepassen op mezelf. Ik leerde contact maken met m’n lichaam, waar ik behoefte aan had, om te luisteren naar signalen. Ik ging dingen doen die ik fijn vond, strandwandelingen, yoga, lekker vers koken, goed en op tijd eten. M’n slaap werd beter, ik kreeg meer energie, voelde me blijer en de extra kilo’s die ik nog had van de zwangerschap smolten weg. Daarom noem ik het ook per ongeluk afvallen.

Een paar jaar geleden ben ik gescheiden. Een enorme levensverandering die de hele boel opschudt en met veel verdriet. Of het nou komt omdat ik geen trappen meer heb, omdat ik toch onbewust ook wat verdriet weg at, of de levensfase waar ik in zit (overgang dus makkelijker aankomen), of een combinatie van al die dingen dat weet ik niet maar ik ben 7 kilo zwaarder dan ik mijn hele leven was. Daar kwam ik achter toen ik in het ziekenhuis bij een controle op de weegschaal moest 😉

Maar ik ga niet op dieet. Ik heb mijn ’toolbox’ met dingen die goed werken. Ik weet aan welke radartjes ik kan draaien. Dus ik draai een beetje hier, een beetje daar. En op mentaal gebied weet ik ook, dat ik het deels ga accepteren dat ik wat zwaarder ben. Want menig vrouw komt aan in de overgang. 

Ik sta nooit op de weegschaal dus ik weet niet wat er nu op de teller staat. Maar ik voel dat het goed is. Het wordt in ieder geval niet ‘erger’. Ik heb rust omdat ik nooit op dieet hoef. Mijn dochters hebben het voorbeeld van een moeder die goed voor zichzelf zorgt. Ik voel me krachtig en energiek. Ik heb zelfvertrouwen en voel me gelukkig (en natuurlijk ook wel eens een baaldag en ook ik heb wel eens zorgen). Ik heb contact met m’n lichaam en luister naar wat het te zeggen heeft.

 

Matthea Osinga

Ik ben Matthea Osinga

M’n klanten komen bij me omdat ze willen afvallen in eerste instantie. Maar als we gaan praten is er vaak meer aan de hand;  ze hebben weinig energie, veel stress, een verstoorde werk-privé balans en hebben last van allerlei gezondheidsklachten. Ze zijn bijna allemaal boven de 40; voor veel mensen komt dan een moment dat ze merken het loopt niet meer, ik voel me niet fit, ik wil het graag anders maar weet niet goed hoe.

Als ik ze begeleid, weet ik waar ze mee worstelen, ik herken het. De lat hoog leggen, je overal verantwoordelijk voor voelen, alles goed willen doen, moeite hebben om jezelf op de eerste plaats te zetten, schuldgevoel als je dat doet. Je bent een hoofdmens geworden die veel nadenkt terwijl je juist een gevoelsmens bent.

Ik vind het mooi om samen met mijn cliënten de balans op te maken in deze levensfase. Dat we even stilstaan bij alles en dan de koers uitzetten naar waar ze naartoe willen. Samen bepalen we elke keer concrete stappen die helpen om het doel te bereiken.

Als je met mij werkt, krijg je al mijn aandacht. Van mijn klanten krijg ik vaak terug dat ik rust uitstraal, betrokken ben, een liefdevolle aanwezigheid ben, zonder oordeel en nuchter. Als het nodig is zeg ik wel direct wat ik zie. En ik stel vaak vragen die je wakker schudden.

Samen maken we een zg gereedschapskist met tools die goed voor jou werken en waardoor jij je krachtig gaat voelen.

Matthea Osinga leefstijlcoach voor midlife en overgang

Mijn droom is dat vrouwen stoppen met zichzelf straffen en gaan voelen dat ze het waard zijn om goed voor zichzelf te zorgen. Dat ze hun eigenwaarde voelen en dat ze weten dat wij ze nodig hebben, met hun talenten, hun gaven, hun persoonlijkheid. Dat ze prachtig en leuk zijn zoals ze zijn. Vrouwen zijn zo enorm sterk, ik wil dit al die kracht naar buiten komt. Dat ze weten dat de antwoorden niet buiten hen liggen maar in henzelf. Dat ze die kracht zelf ook voelen. En dat in gaan zetten zodat wij samen een golfbeweging vormen die de wereld beter en mooier maakt.

Tot slot:

Ik doe niet aan hypes, geen diëten, geen quick fixes.

Ik ben praktisch, nuchter, ik ben mild maar indien nodig hou ik je een spiegel voor.

Ik geloof er echt in dat je nooit te oud bent om te leren, om nieuwe dingen te doen en dat er nog zo veel kan!

Wil je even kennismaken en bespreken wat ik voor je kan betekenen? Boek dan een gratis kennismakingsgesprek.

Ben jij hsp?

Ik zelf kwam erachter toen ik eind 30 was en iemand mij het boek gaf van Eliaine Aaron, Hoog sensitieve personen. Ik merkte in mijn werk dat veel vrouwen met wie ik sprak zelf nog niet wisten dat ze hsp zijn. Niet dat iedereen in een hokje moet, maar het kan wel helpen om dingen te verklaren én jou tools geven je leven zo in te richten dat je je veel beter voelt. Daarom heb ik een vragenlijst voor je gemaakt; herken je je in veel punten, dan kun je vrijwel zeker zeggen dat je hoogsensitief bent.

Je kunt de vragenlijst hier vinden.