Gelieve niet tegen me te praten voor 7 uur.

Wat kan het soms lang duren voor er kwartjes vallen.
Zo duurde het tot ik bijna 40 was dat ik me realiseerde dat ik nogal lange voelsprieten heb. HSP noemen ze dat, of hooggevoelig.

Toen ik net bevallen was van m’n dochters liep het beide keren niet echt soepel zeg maar. Achteraf denk ik vaak dat ik een vorm van postnatale depressie had.

Pas vanmorgen viel er weer een kwartje. (M’n jongste is nu 7 dus dan weet je even hoe lang het soms duurt die kwartjes. )

Ik was net wakker en liep naar beneden naar de badkamer. Het was 6.45 (ja, kwart voor 7). M’n jongste was al wakker. Ik voelde lichte teleurstelling want ik vind het zo heerlijk om nog even van een stil huis te genieten als ik net wakker ben. En het is zo’n gezelligerd die meteen voluit tegen je gaat kletsen. Terwijl je in de douche staat. Dus ik vroeg haar vriendelijk doch beslist ‘Diya zou je nog even naar je kamer kunnen gaan zodat ik kan douchen?’

Ze kent me inmiddels en ging de badkamer uit.
En toen viel het kwartje.
Kinderen hebben i.c.m. HSP is nogal een uitdaging.
Als je om alle prikkels te verwerken extra behoefte hebt aan stilte en ruimte voor jezelf.
Misschien was ik helemaal niet postnataal, maar konden mijn voelsprieten het gewoon niet aan.

Nou ja, dat zullen we nooit weten.

Wat ik wel weet is dat het voor mij een stuk makkelijker is nu ze groter zijn. Een baby kun je niet vragen om stil te zijn of om je even 5 minuten te geven. Iemand van 7 kun je prima vragen om heel even te wachten. En ik kan haar ook goed uitleggen waarom.

Bottom line is wel als je HSP bent (en je hebt ook nog een gezin om je heen) dat het extra belangrijk is om goed voor jezelf te zorgen. Je grenzen te (h)erkennen en die ook bewaken. Goed en op tijd eten doet wonderen. Maar ook af en toe stilte opzoeken en je terugtrekken in je eigen cocon.

Wie herkent dit? En heb jij nog tips hoe je ermee omgaat?

 

Pin It on Pinterest