Wat doet een leefstijlcoach eigenlijk?

Je hoort steeds vaker over leefstijlcoaching. Toch is het nog niet heel bekend en weten veel mensen niet goed wat een leefstijlcoach doet. Waar kan een leefstijlcoach jou bij helpen, hoe zoek je een goede? Beetje algemeen blog dus, maar ik dacht het kan geen kwaad om er wat meer licht op te schijnen.

Wat is leefstijlcoaching?

Leefstijlcoaching is een nog vrij nieuw beroep. Eén van de kenmerken van de aanpak van een leefstijlcoach is dat we altijd naar jouw hele leefstijl kijken als basis voor de coaching; het is dus een zg. holistische benadering. Je kijkt dus niet alleen naar bijvoorbeeld voeding, of alleen naar beweging, maar naar alle aspecten van leefstijl. Want je kunt bijvoorbeeld heel gezond eten, maar toch niet lekker in je vel zitten. Of je beweegt veel en je wil graag afvallen maar het lukt niet. De kracht van leefstijlcoaching is dat je naar alle vlakken kijkt en daar balans in aanbrengt. Dus zowel naar voeding, beweging, maar ook naar slaap, ontspanning, je gedrag, zingeving, relaties.

Als je stappen zet op al deze delen (en vaak bij het ene deel wat meer dan het andere, dat wisselt per persoon) dan is het resultaat meer dan het geheel. Je gaat beter voor jezelf zorgen, en daardoor zul je meer energie krijgen, minder stress ervaren, beter slapen, je gelukkiger voelen, meer zelfvertrouwen krijgen. Voor sommige mensen verbeteren bloedwaardes, dus hun cholesterol gaat omlaag, de bloeddruk verbetert, medicijnen kunnen soms afgebouwd worden (in overleg met de huisarts).

Een belangrijk onderdeel van leefstijlcoaching is ook dat je je bewust wordt van je gedrag. En daar ligt meestal de sleutel tot verandering. En dit is ook de reden dat een dieet vaak niet werkt op langere termijn. Je lost namelijk niet op wat eronder ligt. Een goed voorbeeld hiervan is eten bij bepaalde gevoelens zoals stress, boosheid of verveling. Of je zorgt niet goed voor jezelf omdat je jezelf dat eigenlijk niet waard vindt. Als je je hiervan bewust bent kun je er wat aan doen en bereik je vaak echte gedragsverandering.

Wat doet een leefstijlcoach?

Hoe een leefstijlcoach te werk gaat kan verschillen. Sommige werken met losse sessies, anderen met pakketten omdat je meer bereikt als je langere tijd samenwerkt. Een sessie duurt altijd wat langer (45-60 minuten) zodat er echt tijd is voor je verhaal. Je kijkt in de sessie naar je doel, hoe de situatie nu is, wat voor mogelijkheden je hebt en hoe je het kunt aanpakken. Je gaat altijd met een concreet actiepunt naar huis waarmee je aan de slag gaat. Er zijn leefstijlcoaches die met je wandelen en de natuur erbij betrekken. Ik doe dat ook vaak. Wandelen is een fijne manier van werken, het praat makkelijk, je bent in beweging, je hoofd wordt helderder, oplossingen dragen zich aan. Natuurcoaching is ook iets wat ik meer in mijn werk wil gaan doen.

Geen standaard aanpak

De leefstijlcoach kijkt altijd naar jouw persoonlijke situatie. Hoe ziet je dagelijks leven eruit, hoe is je leefomgeving, je werk situatie. Wat zijn jouw wensen, wat wil je bereiken en waarom. Wat ligt er binnen jouw mogelijkheden. Je zoekt dus samen met de leefstijlcoach naar een manier van leven die bij jou past. Want wat voor de een werkt hoeft voor een ander niet te werken. Omdat het bij jou past hou je het ook vol en wordt het een onderdeel van je leven.

Er is ook veel aandacht voor hobbels op de weg en terugval. Want in elk leven gebeuren dingen, stress is niet weg te denken, er worden mensen ziek, een naaste overlijdt, je hebt het rot op je werk. Hoe ga je daarmee om? Hoe zorg je ervoor dat je toch goed voor jezelf blijft zorgen zodat je het ook beter aankunt. Hoe krijg je jezelf weer op de rit als je een terugval hebt of na een lange vakantie. Dat is ook een reden dat leefstijlcoaching echt een lange termijn oplossing is.

Waarvoor ga je naar een leefstijlcoach?

Er kunnen hele uiteenlopende dingen zijn waarvoor mensen naar een leefstijlcoach komen. Dit zijn een aantal voorbeelden:

  • overgewicht
  • (over)vermoeidheid
  • stress
  • disbalans tussen werk en privé
  • gezondheidsklachten
  • je wilt gezond ouder worden
  • je wilt meer bewegen
  • je wilt gezonder eten maar waar begin je en hoe pak je het aan
  • je zit vast en je bent niet gelukkig
  • je hebt last van je hormonen

Er zijn leefstijlcoaches met specialismen. Zo heb ik bijvoorbeeld een bijscholing over de overgang gedaan en een training over slaap.

Hoe vind je een goede leefstijlcoach?

De gezondheidsmarkt is booming. Coaching is een vrij beroep dus iedereen mag zich coach noemen. Ik denk zelf dat het goed is als iemand goed getraind is in coachingsvaardigheden en ook onderbouwd is met kennis. Het is daarnaast ook belangrijk om te herkennen als iemand meer hulp nodig heeft en doorverwezen moet worden. Leefstijlcoaches die bij de BLCN zijn aangesloten hebben allemaal een post-hbo opleiding leefstijlcoaching gedaan, dat is een goede graadmeter voor kwaliteit. Op de site van de BLCN kun je zoeken naar een leefstijlcoach in je buurt.

Werken met een leefstijlcoach is echt een kans om eens even uit het rad te stappen en de balans op te maken. Om te bepalen waar je naartoe wilt, hoe dat er voor jou uit ziet, hoe voel je je als je bijvoorbeeld meer energie hebt, hoe ziet je leven er dan uit, wat zou je doen wat je nu niet doet. Het is echt een grote beurt die iedereen van tijd tot tijd zou moeten doen. Maar wel op een praktische manier, dus met concrete stappen waarmee je aan de slag gaat en met je leefstijlcoach als sparring partner.

Wil je weten of dit iets voor je is? Je kunt een gratis kennismaking boeken via telefoon of videobellen, kost je niets en verplicht je tot niets. Het kan wel de eerste stap zijn om je leven te veranderen.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verder lezen

Waar staat Vrije Vrouw voor?

Waar staat Vrije Vrouw voor?

Een tijdje geleden schreef ik dit op mijn 'notes' app op m'n mobiel.Soms heb ik een golf van inspiratie of en idee en dan pak ik die app en typ ik het snel in. Afwijkers Ik ben er voor de AfwijkersEen groot gevoelig hardVoelsprieten...