Wat is de overgang?

Wat is de overgang? Dat is voor veel mensen nog best onduidelijk.
En er is zoveel te schrijven over de overgang. Wat voor klachten er allemaal zijn bijvoorbeeld, hoe je kunt afvallen in de overgang, wat je kunt doen tegen slecht slapen, hoe je met je werkgever kunt praten, of je nou wel of niet hormoontherapie moet doen en wanneer, moet je nou supplementen slikken en zo ja, welke… zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan.

Maar het lijkt mij goed om bij het begin te beginnen. Wat is nou eigenlijk de overgang? Want daar is al best veel onduidelijkheid over en soms ontstaan er misverstanden. Dus wil ik dit blog wijden aan wat het is.

Wat is de overgang?

De Engelstaligen hebben het over de ‘menopause’. Zij hebben geen woord voor de overgang. Maar ze gebruiken wel ‘peri-menopause’; dat is de fase die vooraf gaat aan de menopauze.

Wij hebben wel een extra woord om deze specifieke fase aan te duiden, en dat is de overgang. Maar wat is nou eigenlijk het verschil? En wat is wat precies?

Overgang of menopauze?

Om het zo duidelijk mogelijk te maken zet ik de termen even op een rijtje:

  • De overgang is de hele periode waarin je menstruatiepatroon verandert en van de eerste jaren zonder menstruatie. Je hormoonhuishouding verandert en je lichaam zoekt een nieuw evenwicht.
  • De menopauze is een jaar na je laatste menstruatie; dus als je een jaar lang niet menstrueert dan spreek je van de menopauze.
  • Peri-menopauze zijn de jaren voor de menopauze tot en met het jaar na je laatste menstruatie; dus tot en met de menopauze.
  • Post-menopauze tot slot is de tijd na de menopauze.

Dus kort samengevat, is de overgang alles bij elkaar. Dus de peri-menopauze, de menopauze en de post-menopauze. De overgang is dus niet de menopauze. Je hoort vaak vrouwen die klachten ervaren zeggen dat ze in de menopauze zitten, maar eigenlijk zit je dus pas in de menopauze zodra je een jaar niet meer menstrueert.

Wanneer zit je in de overgang?

Voor de meeste vrouwen speelt de overgang ergens tussen 40 en 60 jaar, meestal rond de 45 jaar. De overgang kan zo’n 7 tot 10 jaar duren. In Nederland zijn er jaarlijks gemiddeld zo’n 1 miljoen vrouwen in de overgang. Niet iedereen heeft overgangsklachten, zo’n 20% ervaart geen klachten. 80% dus wel en dat kan van milde symptomen zijn tot heftige klachten waardoor ze niet goed kunnen functioneren. Over klachten ga ik het ook zeker nog hebben, dat komt uitgebreid aan bod.

De menopauze (dus een jaar na je laatste menstruatie) vindt meestal plaats tussen 45 en 55 jaar en gemiddeld is dat 51 jaar. Natuurlijk zijn er ook vrouwen die op jongere leeftijd (soms plotseling) in de overgang komen, bijvoorbeeld door een ingreep (zoals een hysterectomie).

Nu weet je dus wat de overgang is en wat het verschil is tussen overgang en menopauze. In een volgend blog wil ik het graag hebben over hoe je weet dat je in de overgang bent. Wat voor klachten je kunt hebben. Wat evt. symptomen zijn. En wat de invloed van anti-conceptie is op de overgang (en hoe merk je het dan?).

Wil jij iets specifieks weten over de overgang en deze levensfase? Laat gerust een reactie achter onder dit blog. Dan kan ik dat meenemen als ik weer ga schrijven. Hoe meer kennis je hebt, hoe beter voorbereid je bent en hoe beter je erop in kan spelen.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verder lezen

Waar staat Vrije Vrouw voor?

Waar staat Vrije Vrouw voor?

Een tijdje geleden schreef ik dit op mijn 'notes' app op m'n mobiel.Soms heb ik een golf van inspiratie of en idee en dan pak ik die app en typ ik het snel in. Afwijkers Ik ben er voor de AfwijkersEen groot gevoelig hardVoelsprieten...