Van 11 tot 17 april is het de Week van de Overgang. En daarom krijg je van mij een e-book cadeau met 3 tips die helpen bij overgangsklachten. Je mag het gewoon downloaden.
Het is goed dat er meer over wordt gepraat de overgang. Elk jaar zijn er namelijk 1 miljoen vrouwen in de overgang. Echter veel vrouwen weten niet dat dat het is, dat dat de klachten die ze hebben zou kunnen verklaren.
Praten over de overgang
En nog steeds is het een onderwerp waar niet veel over wordt gesproken. Het lijkt wel of er schaamte omheen zit. Of dat het een taboe is. Terwijl het een gewoon lichamelijk proces is. En het gebeurt hoe dan ook.
Ik vraag me wel eens af of er schaamte is omdat het te maken heeft met ouder worden. Confrontatie met vergankelijkheid. Rimpels, je lijf verandert, je bent minder tot op een gegeven moment niet meer vruchtbaar. In weekbladen, op social media, de filmindustrie, alles wordt gefotoshopt en bijgewerkt of gefilterd tot het mooi glad en slank lijkt. Een vertekend beeld dus eigenlijk. Zo keek ik 2 series op HBO max met Nicole Kidman, ik kon er op een gegeven moment niet meer naar kijken, dat gemaakte, vreemd gladde gezicht met lippen die ze bijna niet meer normaal op elkaar kan hebben.
Ik denk wel eens hoeveel moeite doen sommige vrouwen om nog te voldoen aan een soort ideaal. En wie heeft dat ideaal bedacht eigenlijk. Zware sportregimes, strenge diëten, veel ontzeggingen en ontberingen, tot aan snijden en prikken toe. Maar hoe voelt dat, ben je nog gelukkig, en hoe krampachtig moet je dat masker ophouden? Wat gebeurt er als de make up eraf moet, het haar is niet gestyled, de belichting is wat minder, de botox raakt uitgewerkt. Kun je dan nog zonder zorgen de straat op?
Nee, de overgang is niet sexy dat past daar niet tussen. Het moet mooi, slank en strak blijven. Geen ongemak. Geen vergankelijkheid.
Dus we hebben het er maar niet over. En lopen talloze vrouwen rond met klachten waarvan ze zich afvragen wat is dit. Wat is er met mij aan de hand? Ben ik depressief, heb ik een burn out? Waarom voel ik me zo? Als je trouwens meer wilt weten over welke er zoal zijn, lees dan mijn eerdere blog over overgangsklachten.
Wat kun je doen aan overgangsklachten?
Met je leefstijl kun je veel doen aan je overgangsklachten. In mijn e-book staan 3 van die leefstijl tips die helpen bij klachten. Maar wat ook helpt is dit:
- Erover praten. Met je partner, je werkgever, een vriendin, je moeder, je kinderen. Vooral ook je kinderen. Niet alleen je dochter zodat ze het weet en er op tijd op in kan spelen, maar ook je zoon zodat hij z’n evt partner kan bijstaan.
- Stop met verzetten. Hoe harder je ertegen vecht, hoe meer stress en juist stress heeft een enorme negatieve impact op overgangsklachten.
- Accepteer dat het zo is, maak een plan en een ’toolbox*’ hoe je ermee omgaat en probeer er af en toe om te lachen. Zie het ook als een transitie naar een nieuwe levensfase die om jou draait. Wat zijn je dromen, je verlangens en wensen. Wat wil jij neerzetten, wat wordt jouw legacy, wat wil je achterlaten in deze wereld.
E-book met leefstijl tips die helpen bij overgangssymptomen
Trouwens, wist je dat de overgang al begint rond je 40ste? Dus wacht niet tot je 50ste met die toolbox, maar begin lekker op tijd. Met die toolbox bedoel ik trouwens dat je een set tools hebt die je inzet die jou helpen op het gebied van voeding, beweging, slaap en ontspanning. Zeg maar een selfcare toolbox. En mocht je hulp willen bij het maken van jouw persoonlijke toolbox, dan sta ik voor je klaar. Je kunt gratis kennismaken om gewoon eens te sparren en om te kijken wat voor vlees je in de kuip hebt. Zo’n afspraak kun je hier boeken (of onderaan deze pagina).
En dat e-book met 3 leefstijl tips kun je hier downloaden (trouwens, ze zijn eigenlijk stiekem voor iedereen goed ;))
Ben benieuwd met welke tip jij aan de slag gaat.
0 reacties